Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiterjesztett nyitva tartás - kísérlet a Halisban

A SZOLGÁLTATÁS. Új kísérletbe fogott a nagykanizsai közkönyvtár. Kiterjeszti nyitva tartását hétfőtől péntekig: a hét minden napján reggel 7-től este 8-ig tart nyitva - jól megjegyezhetően. Czupi Gyula igazgató szavaival: a könyvtár teret ad a városnak, a könyvtári szolgáltatáson kívüli időszakban is. Részletezve:
- dokumentum visszavétel
- újságolvasás
- térítésmentes tea
- mosdóhasználat
- pihenés, találkozás.
A használók a könyvtárnak egy kisebb területét vehetik ez időben igénybe, és csak egy könyvtáros és egy közmunkás áll rendelkezésükre.
ELŐZMÉNY. A könyvtár különböző korosztályok képviselőit szólította meg, véleményt kérve. A korábbi kísérlet, hogy a nyitva tartási időn kívüli szolgáltatás igénybevételért fizetni kellett, nem vált be. A használó számára fogyasztási kényszer nélküli kísérletet külföldi közkönyvtári példák is inspirálták.
RÁFORDÍTÁSOK. A könyvtárosok - forgalomtól függően - a pultban egyéb feladataikat is el tudják végezni. Az e beosztást vállaló könyvtárosok vagy egy órával korábban érkeznek a könyvtárba, vagy később teszik le a munkát, amely könyvek visszavételéből és az előjegyzettek kiadásából, telefonügyeletből, valamint szűkített körű tájékoztatásból áll. A beosztott közmunkás feladata - a teafőzést kivéve - nem változott: a könyvtárépületben lévő más programok miatt eddig is volt ügyelet. A munkatársak vállalták a korábbitól eltérő időbeosztást.
TAPASZTALAT. Az egyelőre nov. 17-ig tartó kísérleti időszak eddigi tapasztalata: az egyébként zárva tartási időszakban jelentősebb a forgalom (a használók fejében kedd sem kivétel a könyvtári nyitva tartásban), este nagyobb a forgalom, mint reggel. A könyvtár kommunikálja a szolgáltatás-bővítést, célcsoportok: meglévő olvasók, közeli iskola, autóbuszra várók. Megjegyzendő, hogy az október elejétől tartó időszakban döntően kellemes volt az időjárás.
KÖVETKEZŐ LÉPÉS. Egyelőre mozgó korláttal zárják le az aktuálisan elzárt belső területet, később szóba kerülhet belsőépítészeti megoldás is. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. október 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kiterjesztett_nyitva_tartas_-_kiserlet_a_halisban
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról