Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiterjesztett nyitvatartás - koppenhágai fiókkönyvtárban

A kiterjesztett nyitvatartásra április végén Dániában láttam jó példát - írja Fejes Csilla olvasónk, a május 16-i hírlevélben cikk "Kiterjesztett nyitvatartás, személyzet nélkül?" link kapcsán. - Magánúton voltam, de egyik sétám során véletlenül betévedtem az Österbro könyvtárba link , ahol 9.00-17.00-ig van könyvtáros, de 22.00-ig tart nyitva.
Mivel este 7 óra volt, félve léptem az ajtóhoz, vajon hogy lehet ilyenkor bejutni? Egyszerű: fotocellás ajtón. Bárki. Személyzet nincs, egy Fülöp-szigeteki anyukával beszéltem, aki két gyerekkel volt, ők kis műanyag autókkal játszadoztak, anyuka egy kanapén ült. Panaszkodott, hogy nehéz a dán nyelv - én se tudok, pedig egy évig éltem kinn 28 éve. A könyvtár egyáltalán nem volt üres: volt benn hajléktalan nő a radiátornál gubbasztva, több idősebb internetező, folyóiratot olvasgató idős úr, és az információs résznél is nézegette valaki a brosúrákat.
Érdekes látni, hogy az automatizáció milyen szociális funkciók ellátását is segítheti, pl. egy esős napon valaki ott melegedhet. De a fotocellás ajtó és a biztonsági rendszer valószínűleg nem engedi kivinni, csak az automata könyvkölcsönző segítségével kölcsönzött dokumentumot. Vajon a zárórát hogyan oldják meg? - számomra rejtély maradt. Talán bemegy könyvtáros, vagy egy önkéntes?
Vendéglátóimtól megtudtam, ott is költségcsökkentés okozza, hogy a késői órákban nincs könyvtáros, de folyamatosan igazolódik, hogy ebben a formában is szükség van a nyitvatartásra.
- A vonatkozó fotókat ld.: link

Régebbi hírforrás(ok): Önkiszolgáló könyvtári tapasztalatok -- a kölcsönzés az önkiszolgáló órákban 3-4-szer nagyobb link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról