Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kocsmakvíz - lehetőség volt

Pénzcentrum: A kocsmakvíz népszerűségének kezdete akkor egybeesik a társasjátékok felfutásával?
Bartha Álmos kvízmester: - Igen, a szabadulószobákéval, a társasjátékéval. Talán az is sokat segített, hogy a kocsmakultúra elkezdett fejlődni Magyarországon, az emberek elkezdtek kimozdulni otthonról, és hát társasjátékozni sem csak otthon tudsz, hanem el tudsz menni bárokba is akár. A szabadulószoba is tök jó példa arra, hogy az emberek keresik a kikapcsolódási lehetőségeket: 4-6 fős csapatoknak szuper program, amit közösen lehet csinálni, nem egymás ellen.
Ezek előtt talán a közös sport volt, a foci, amit lehetett csinálni, de azon kívül nem sok minden olyan program adódott, ami elérhető volt sokaknak. De biztosan az is benne van, hogy lett pénzünk az embereknek arra, hogy elmenjenek, be tudjanak ülni ilyen helyekre, tehát a gazdasági fellendülés is közrejátszott.
Az én generációmból sokkal többen vannak azok, akik kijutottak külföldre, és látták, hogy ez ott milyen jól működik. Angliában a 70-es, 80-as években volt egy csapat, akik 13 éven keresztül csináltak kocsmakvízeket, és annyira felfutott, hogy összesen több mint 3000 csapat játszott velük. Akkor nem értettem, hogy ha valami ennyire sikeres, működik és jó, akkor miért hagyják abba. Mostanra aztán persze már én is megértettem, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni.

Pénzcentrum: Akik még nem voltak kocsmakvízen, nem félnek attól, hogy itt lexikális tudásra lesz szükség?
Bartha Álmos: De, pont ezért nem szeretem a tévés műsorokat, mert azok még mindig ott tartanak. Ha megnézed ezeket, azt látod, hogy iszonyú intelligens, hiperokos emberek szerepelnek bennük, akik mindenre tudják a választ, és úgy érzed, hogy te sehol nem vagy hozzájuk képest.
Holott a kvíz mindenkié, mindenki szokott kvízezni. Számomra azok a legnagyobb szakmai kihívások, amikor mondjuk eljön egy építőipari cég, az a bácsi is, aki tologatja a targoncát, meg az igazgató is, akinek a tudása messze meghaladja a tiédet, és nekik egy olyan kvízt kell összeraknom, hogy azt mindenki szeresse. Olyan témákat kell belepakolnom, amelyek mindenkihez szólnak.

Régebbi hírforrás(ok): Kocsmakvíz - könyvtár is közreműködhet? link Középiskolás kvíz a nyíregyházi megyei könyvtárban link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról