Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kölcsonzés-növelés a könyvek hatékonyabb prezentálásával

A virginiai James Madison Egyetem könyvtárában a 'frontemberek' fontosságát és hatásukat a használókra egy hagyományos cél, a kölcsönzések növelése érdekében használták fel. A statisztikák szerint ugyanis, az utóbbi években, miközben nőtt a könyvtárlátogatók, csökkent a kölcsönzők és a kölcsönzések száma. Az egyetem 2008-ban megnyílt egyik campuskönyvtára az információs köztér szolgáltatási modell szem előtt tartásával épült. A 'frontemberek' a tapasztalatok alapján kisebb átrendezéseket javasoltak, így jobban szem elé került a kurrens olvasnivalók böngészését szolgáló állvány. A törzsgyűjteményből havonta-kéthavonta cserélt tematikus könyvkiállításokat (egy időben két témából 30-40 könyv témánként) állítottak össze, amit papíron és digitálisan is népszerűsítettek. (Nem várt hozadék volt, hogy a tematikus kiállítások egyes tanszékeket témaajánlásra késztettek, így bővült és javult a kapcsolat a könyvtár és az oktatói kar között.) Az egyszerű marketingfogások és az átrendezés nyomán a kölcsönzések száma jelentősen megemelkedett, és a személyzet közvetlen tapasztalatain és javaslatain alapuló változtatások sokkal gyorsabban hoztak eredményt, mint ha a használók körében végeztek volna felmérést. (ref.: Mohor J.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról