Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kontrollált digitális kölcsönzés: legális kölcsönzés vagy kalózkodás? (olvasóink szavazatára)

A pandémia kezdetén, amikor a könyvtárak bezártak, megnőtt a kereslet az e-könyvekre. Sok könyvtárnak volt már kölcsönözhető e-könyv készlete, például az OverDrive-on keresztül vagy a gyűjteményük részeként. Ez kielégítette az olvasókat, azonban csak egy bizonyos ideig.
Brewster Kahle úgy gondolta, lehetne többet is tenni. Úgy döntött, hogy digitális verziót készít az Internet Archive gyűjteményéből, hogy aztán azokat kölcsönözni lehessen. A National Emergency Library (Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtár) néven futó projekt 2020. március 24-től 2020. június 30-ig tartott volna, de már június 16-án véget ért az Association of American Publishers (Amerikai Kiadók Egyesülete) által indított per miatt link .
A vélemények már évek óta megoszlanak a kontrollált digitális kölcsönzés (controlled digital lending, CDL) esetében. A CDL a szerzői jogi törvény interpretációja, melynek eredete valószínűleg az Open Library-hez link vezethető vissza.
A Controlled Digital Lending by Libraries oldala link szerint a CDL "felemelkedőben lévő módszer, amely lehetővé teszi a könyvtárak számára, hogy nyomtatott könyveket kölcsönözhetővé tegyenek digitális kölcsönzés számára". Ugyanakkor a könyvtár csak annyi példányban teheti kölcsönözhetővé, ahány példánya van a kötetből; mindegy, hogy az milyen formátumú. A kölcsönzők pedig nem adhatják tovább és nem másolhatják le a kölcsönzött példányt.
A Controlled Digital Lending by Libraries célja, hogy jobban megértsék a CDL jogi rendszerét, kommunikálják a támogatásukat a CDL ügyében, valamint, hogy kiépítsenek egy szakértőkből álló közösséget. Emellett javasolják, hogy ha egy könyvtár belevágna a CDL-be, előtte mindenképp kérjen jogi segítséget.
Azonban nem mindenki támogatja a CDL-t. A már említett peren kívül a másik ellenfél a National Writers Union (NWU). Edward Hasbrook szerint az Internet Archive "könyveket szkennel és illegális e-könyveket készít". Az NWU szerint ez sérti a szerzők jogait.
A kiadók perére válaszolva, az Internet Archive kampányt indított Empowering Libraries néven, mely úgy definiálja a digitális kölcsönzést, mint "a könyvtárak arra vonatkozó jogainak része, hogy digitális könyveket birtokoljanak és kölcsönözhetővé tegyenek".
Arról, hogy a CDL törvényes, vagy a szerzői jog által védett anyagok lopása, a bíróság fog dönteni. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról