Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyv nélküli könyvtár -- Magyarországon is megvalósítható?

Könyv nélküli könyvtár referátumunk link kapcsán a Népszabadság hazai könyvtárvezetőket kérdezett:
A szisztéma honosítási esélyeit firtató kérdésünkre Czupi Gyula azt mondta: mivel itt láthatóan egy kis könyvtárról van szó, elképzelhetőnek tartaná -- a technika rendelkezésre áll --, feltéve persze, ha találnának neki egy olyan közeget, amelyben az e-olvasás már mindennapos szokássá vált. Egy egyetemi központ vagy a technológia használatában élenjáró iskola, korosztály lehet mondjuk ilyen közeg. A számokat nézve azonban a megoldás nem olcsó, igaz, azt is számításba kell venni, hogy egy tételből csak egyet kell venni, és azt akár száz ember is olvashatja egyszerre.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója hasonlóképpen reagált. Fodor Péter szerint is az az igazán modern bibliotéka, amely minden korosztályt, társadalmi réteget ki tud szolgálni, akár papíralapú dokumentumokkal, akár elektronikusan, egyidejűleg -- a nagyobb magyar könyvtárak e-olvasókkal is. Az amerikai kezdeményezésről ezzel együtt úgy gondolja, hogy minden olyan elképzelés jó, amely a könyvtári szolgáltatás megújítását szolgálja. Hazai elterjedésének lehetőségéről szólva megjegyezte: a szakmának nyitottnak kell lennie minden újdonságra, a szisztéma jövője a használói igényeken múlik.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról