Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvajánlás a 'pult alól' - a személyesség érzését kapják az olvasók

Könyvtárunkban egyik kollégánk régóta tart az olvasószolgálati pulton egy speciális, mindig változó könyvválogatást. Nevezhetnénk ajánló polcnak is, annyiban különbözik viszont tőle, hogy az olvasók ezt a polcot nem látják, nem böngészhetnek rajta szabadon. A válogatáskor kolléganőnk két szempontot vesz figyelembe:
- Igyekszik a tipikus olvasói keresésekre, igényekre felkészülni, ismerve látogatóink szokásait, elvárásait, eddigi választásait. Figyeli, mi az, amit az átlag olvasó "elkerül" pedig éppen neki való lenne.
- Nem sablonos, valamiért különleges olvasmányokat válogat, hanem meglepetéseket, hogy tudjon újdonságot mutatni.
Rendszerint 15-20 könyv várja így, "pult alatt", hogy olvasóra leljen. Tapasztalataink szerint az olvasók szeretik ezt a személyre szabott ajánlási formát, kivételezettnek érzik magukat, ha így kapnak könyvet.

Kolléganőnk szívesen tartana több könyvet is ezen a polcon, de sajnos szűkös olvasószolgálati pultunk erre nem ad lehetőséget. Továbbgondolva ezt a hasznos gyakorlatot, szívesen összekötném egy régóta dédelgetett ötletemmel.
Készíthetnénk közösen könyvláncokat. Ezek olyan könyvajánló listák lehetnének, amelyek tipikus olvasókat vezetnek tovább az olvasói útjukon. Ezek a listák sok könyvtáros fejében már most is megvannak, csupán össze kéne őket gyűjteni. Kicsit hasonló a "ha ez tetszett, nézd meg ezt is" listákhoz, annyiban különbözne tőle, hogy tudatosan a magasabb szintű irodalom felé lehetne vezetni az olvasókat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról