Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvek és bélyegek egy asztalon a Halis-könyvtárban

Guernicától a Kilimandzsáróig, vagyis világunk bélyegeken címmel nyílt kiállítás hétfőn a Halis-könyvtárban. A kivételes gyűjtemény Gelencsér Gábor nyugalmazott újságírótól, angoltanártól származik, az anyagot jó barátja és támogatója, Kalmár Anikó állította össze.

A gyűjtő, Gelencsér Gábor az öt asztalon látható emlékek között rövid tárlatvezetést tartott. Elmondta, hogy a kiállítás a filatélia [bélyeggyűjtés, a szerk.] minden ágát felöleli a művészettől a természeten át a történelemig. Nem kizárólag bélyeget láthat a bibliotékába látogató, bélyegképek, érmés borítékok és úgynevezett kis ívek is feltűnnek a tárlaton.

"Az ókor hét csodáját például egy képben elhelyezett bélyegek színesítik, melyek az adott tematikához illeszkednek" - mesélte.
Ugyanígy látható Mózes tízparancsolata, a kínai építészet csodái, vagy éppen Winston Churchill brit politikus, egykori miniszterelnök élete. A könyvtár ehhez különféle könyveket és kiadványokat társított, így téve izgalmasabbá, informatívabbá a tárlatot. A másik műfaj az olyan boríték, amelyen az adott ország bélyegblokkja, egy életkép és bankjegye látható. Az úgynevezett kis ívek szintén rendkívül érdekesek, bár ugyanolyan bélyegek láthatók összekapcsolva, mégis együtt alkotnak egy komplett egységet. A gyűjtők ebben a formában kedvelik, különösen izgalmas Madagaszkáré, mely ország mindegyik kihalt állatának szentelt egy kis ívet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról