Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvet, papirost tűzbe nem szabad! - apasztási félelmek kezelése

Nagy nyomot hagyott bennem Vámos Miklós "Apák könyve" c. művének az a része, amikor Stern István nekimegy a könyvégetőknek: "Könyvet, papirost tűzbe nem szabad! - ordította Stern István harmadszor is, kirugdosván a parázsból a még menthetőt." Aztán sajnos életébe került a "mentés". Olyan értéknek tekintették akkoriban a könyveket, hogy bűnnek számított a kidobása.
Egy másik szempont: a könyvtárost büszkeséggel tölti el egy nagy könyvtár, a könyvekkel telített végtelen polcok látványa. De hát nem a könyvtárosokért/ az ott dolgozókért van a könyvtár, és a használók szempontjából a felmérések szerint nem jó a sok dokumentum, mert "választási túlterhelést" okoz link
Lehet vitatni a témát, de úgy látszik, a szakma is egyre inkább hajlik erre a felismerésre. A Könyvtári Intézet javaslatában lakosonként 3 dokumentumot javasol. "Magyarországon az állományok túlsúlyosak. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a könyvtárak arra, hogy sok könyvük legyen, mint arra, hogy minőségi könyvállomány legyen a birtokukban."
A tanulmányban nem csak a mennyiségről esik szó, hanem a minőségről is, az értelmezésem szerint nem a kevesebb vásárlást ajánlja, hanem a meglévő állomány selejtezését: "ösztönzést jelent az ajánlás a selejtezésre, a helyben lévő gyűjtemény tudatos átválogatására" (Balassáné Margó)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról