Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvmentő akciók 1944-1945-ben

A könyvtárosok múlt heti vándorgyűlésén átadott Fitz József-díj névadója ismeretlen a közvélemény előtt, jóllehet az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatójának kulcsszerepe volt abban, hogy a második világháború alatt és után ne pusztuljon el a rábízott könyvállomány - változó politikai okokból - veszélyeztetett része. "Minden fasiszta szellemű, szovjetellenes és antidemokratikus sajtótermék" 15 napon belüli begyűjtését és a lajstromba vett könyvek, folyóiratok és nyomtatványok "kivétel nélküli" megsemmisítését rendelte el 1945. február 26-án a még Debrecenben székelő Ideiglenes Nemzeti Kormány elnöke, Dálnoki Miklós Béla. Az egy hónappal korábban Moszkvában aláírt fegyverszüneti egyezményben vállalt ez irányú kötelezettséggel a háború utáni politikai elit - mondhatni, pártállásra való tekintet nélkül - egyetértett. Mai ismereteink szerint csupán egyetlen helyről érkezett a szóban forgó rendelet módosítására irányuló - egyébiránt szigorúan szakmai megfontolású - felszólamlás: az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, Fitz József írt segélykiáltással felérő levelet főnökének, a Magyar Nemzeti Múzeum frissen kinevezett elnökének, Supka Gézának - derül ki A könyvtár és a hatalom című, megjelenés előtt álló tanulmánykötet egyik közleményéből.

Hírforrás: 2003. 08. 21., HVG, Murányi Gábor, link
2003. augusztus 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvmento_akciok_1944-1945-ben
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 08. 21., HVG, Murányi Gábor, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról