Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Norvég közkönyvtár -- bölcsőtől a sírig óhajt jelen lenni

A kis hegyi község (Lom) könyvtárának vezetője számol be cikkében tevékenységükről, melyben fontos tényező az 1999 óta a külső forrásokra beadott sikeres pályázatok sora és a megye, illetve a régió könyvtárainak együttműködése.
A községi könyvtár nem csak könyvtárakkal kooperál. Egyik mostani projektjükben (link hat könyvtár vesz részt, a másik EU-s projekthez (link nemrég csatlakoztak. Céljuk, hogy a lakosságot a bölcsőtől a sírig kiszolgálják. Ennek érdekében együttműködnek a helyi bölcsődével, óvodával, iskolával, az öregek otthonával, az önkéntes központtal és a pékséggel is. A könyvtár munkatársai felkeresik a gyermekgondozó központot, amikor a másfél évesek kontrolljára kerül sor, és tájékoztatják a szülőket a könyv és az olvasás fontosságáról. -- itt 'mindenkit' elérnek --, de megjelennek a szülői értekezleteken is. Az óvodások és az iskolások rendszeres látogatók a könyvtárban, amit a könyvtárosok is viszonoznak: könyvbemutatókat tartanak a gyerekeknek. Az iskolával közösen ki is dolgoztak egy helyi olvasási tervet, mely alapján minden alsós osztály évi két, illetve a felsősök egy könyvet mutatnak be. Az idősebbek házi könyvellátását is megszervezték. (ref.: Egy községi könyvtár Észak-Norvégiában -- a bölcsőtől a sírig; Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról