Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár - kreatívan, karácsonyra

Karácsonyfa-forma könyvekből, a címzett emailfiókjában 2 másodpercet élő, negédes és sablonos email-képeslapok, fali dekorációk... - Elkelne valamilyen kreatívabb fogás a könyvtárak karácsonyi kínálatában. Nézzünk két példát. Jó hír, hogy egy év van hasonló, vagy még ötletesebb rendezvény megvalósítására :-)
1. Az év leghosszabb napján, dec. 21-én tartanak könyvtári éjszakát Belgiumban immár 7. éve. (Mint ismeretes, Jézus születésének emlékünnepét nem véletlenül igazították a téli napforduló pogány ünnepéhez 325-ben, a niceai zsinaton.) A téli éjszakázás Brabant-Vallon tartomány (Brüsszel környéke) 16 könyvtárának közös kezdeményezése. Céljuk, hogy ne vegyék át a könyvek helyét a tabletek. Az élményhez a dresszkód is hozzájárul: megjelenés pizsamában, illetve plüssmacik is jöhetnek.
A rendezvény - melyen két könyvtáros mesél a gyerekeknek - tudatosan alakítja a könyvtár hagyományos imázsát (szigorú és ráadásul csendben is kell lenni). Felelevenítik az elalvás előtti mese rituáléját, és növelik annak az esélyét, hogy a gyerekek később könyvtárhasználókká válnak.
Rixensart könyvtárában 10 gyerek és szülei jöttek ez alkalommal össze. A koncepció sikeresnek tűnik: "a gyerekem mindent a macin keresztül él meg" - mondja egy apuka. (ref.: Mikulás Ildikó)
2. Piaci rést azonosított és használt ki a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár azzal, hogy a szülők fenyőfa-díszítési idejére szervez ünnepváró programot. Képes beszámoló: link
3. Szintén érdekes kezdeményezés: csillaggyűjtés az iskolai könyvtár ablakán link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról