Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Könyvtár és könyvtáros a Wikipédiában

A könyvtáros - hivatásának célja szerint - profi tájékoztató. És megkerülhetetlen az információs társadalomban. Ettől függetlenül is érdemes időnként rátekinteni a Wikipédia könyvtár szócikkére - és óránk számlapjára is: össze vannak-e hangolva? A múlt héten jeleztük link , hogy megújult az MEK munkatársai megújították a webarchiválás címszót a Wikipédiában. A könyvtár címszó megújítására évekkel ezelőtt volt megbeszélés az ELTE-n.
A Wikipédia magyar "könyvtár" szócikke - a webarchiváláshoz hasonlóan - szintén frissítésre szorul. Ma ugyanis az egyértelműsítő lapon ezt olvashatjuk a könyvtár egyik jelentéséről: "könyvtár, dokumentumok tárolására kialakított hely, épület, illetve ezen dokumentumok gondozására, feltárására hivatott intézmény" link . A könyvtáros meghatározása szintén a múlt századot idézi: "A könyvtár kezelője a könyvtáros. Az írástudás hajnalán mágikus hatalmú személy volt, a tudás birtokosa, aki eligazodott a könyvek labirintusában. Később bárki lehetett, aki tudott olvasni és írni, valamint kellő rendszerezési ismereteket szerzett. Sok évszázados kihagyás után ma ismét létezik könyvtártudomány; egyetemen és főiskolán, valamint továbbképzés keretében szaktanfolyamokon is oktatják" link .
A KIT-ben itt buzdítottunk legutóbb új könyvtári imázsmodell elkészítésére: link .

Hírforrás: KIT-információ
2019. március 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtar_es_konyvtaros_a_wikipediaban
Régebbi hírforrás(ok): Új imázs-modell a könyvtáraknak - előbb a motiváció, azután az örömmel vállalt izzadság link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról