Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Azok szorulnak rá leginkább a könyvtárra, akik a legkevésbé használják

Az "Open to All" projekt keretében kidolgozott modell a szükségletalapú könyvtár (needs-based library). Megteremtésének alapja az az egyszerű felfedezés volt, hogy mindenkinek vannak szükségletei, s mindenkinek más szükségletei vannak. A feladat tehát a könyvtár által szolgált közösség megismerése, szükségleteinek átfogó, széles körű, mindenre kiterjedő részletes vizsgálata, majd ezen eredmények alapján a valós közösségi szükségletek azonosítása, rangsorolása, kiszolgálása. A vizsgálat során kell megnézni, kiknek vannak a legnagyobb igényei - általában azoknak, akik a legkevésbé használják a könyvtárat, s akinek vannak a legnagyobb igényei a könyvtárral szemben - általában azoknak, akik a legtöbbet használják a könyvtárat.

John Pateman szerint a könyvtárhasználók három fő csoportba sorolhatók:
- 30%, akik rendszeresen járnak könyvtárba és használják a teljes szolgáltatási palettát
- 30%, akik alkalmanként járnak könyvtárba és csak bizonyos szolgáltatásokat használnak
- 40%, akik egyáltalán nem használják a könyvtárat. Az utolsó csoport az, akik a legnagyobb kihívást jelentik a könyvtárnak, mert ők azok, akiket a legnehezebb elérni, és mégis nekik vannak általában a legnagyobb elvárásaik a könyvtárral szemben. A szolgáltatásfejlesztés során pedig a legnagyobb igényekre, szükségletekre kell koncentrálni.

A szükségletalapú könyvtár modelljének alkalmazása átfogó, holisztikus szemléletet igényel, ami meghatározza a könyvtár stratégiaalkotását, az emberi erőforrásmenedzsmentjét, a szolgáltatási struktúráját, rendszereit és a szervezeti kultúráját is. (Kovácsné Koreny Á.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról