Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtár könyvek nélkül? A digitális használat kíméli a papíralapú kiadványokat

A könyvek és folyóiratok egyre inkább nyomtatott és elektronikus formában is megjelennek, és 2006 óta a Német Nemzeti Könyvtár (DNB link is részesül belőlük: minden papíralapú kiadványból két, az elektronikusból egy példányt kap, ennek nyomán 2016 novemberében úgy döntött, hogy könyvkérés esetén inkább az elektronikus formátumot szolgáltatja.
2016-ban a DNB 15 millió könyvvel és 1,2 millió e-könyvvel rendelkezett - utóbbiakból 300 ezernek nyomtatott változata is van, a teljes állomány 2%-a. Míg az e-könyvek használata problémamentes, a nyomtatott könyvek elhasználódnak. (Tíz olvasás után a kötés sérül, 18 fokon való tárolást igényel stb.) Az eredeti elképzelést, hogy a nyomtatott változat iránti igényt meg kell indokolni, már decemberben feladták. (A rendelést személyesen vagy elektronikus levélben kell leadni.) A könyvtár érvei érthetőek és logikusak: a digitális változat azonnal rendelkezésre áll, könnyebb is keresni benne.
A DNB 2016 novemberében kérdőíves felmérést végzett, hogy pontosabb képet kapjon a használók kívánságairól. Az első reakciók óta figyelembe veszi az olvasók szabadságát és döntéseit. 2017 áprilisától megint kérni lehet a katalógusból a nyomtatott dokumentumokat, de megpróbálja tudatosítani olvasóiban, mivel járulhatnak hozzá ők is az állományvédelemhez. (Könyvtár könyvek nélkül? A digitális használat kíméli a papíralapú kiadványokat; ref.: )

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról