Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtárak az elektronikus korban: néhány digitális dokumentum, tér, rendezvényszervezés

Az elmúlt időszakban átalakultak az olvasói szokások az okostelefonok és az internet használata miatt is, amelyek mára a mindennapjaink részévé váltak. Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy könyvtárnak mindezekkel összefüggésben? Kell-e manapság harcolni az olvasókért?
- Úgy gondolom, hogy most is természetes, hogy eljönnek a könyvtárba az olvasók. A könyvtár egy olyan hely, olyan közösségi tér, amely biztosítja a kultúrához való egyetemes hozzáférést. Tehát egyenlő eséllyel ide bárki bejöhet, aki elfogadja a szabályainkat, amiket törvényben, illetve használati szabályzatban rögzítettek - fogalmazott Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója.
- Tehát nálunk is már nem csak nyomtatott dokumentumok, hanem elektronikus és különböző adathordozókon megjelent dokumentumok is vannak. Az, hogy a magyar szerzői jog még nem segíti az e-book-kölcsönzéseket, nehézséget okoz a közkönyvtárnak. Ezen a téren még nem tudjuk szolgálni az olvasóközönséget, de 24 órás tartalomszolgáltatásaink vannak, a helyismereti gyűjteményünk unikális országos szinten is - mondta Pálmann Judit. Hozzátette, hogy a könyvtárban nem- csak dokumentumszolgáltatás történik, hanem számtalan kulturális, közösségi programot szerveznek, helyszínt biztosítanak kisebb-nagyobb közösségeknek. Ez egyfajta átalakulás a könyvtárak működésében. Több éve működtetnek olvasókertet, olvasóligetet a színházkertben. Ez azért jó, mert helybe viszik azt a szolgáltatást, amit egyéb- ként csak a könyvtár falai között tudnak igénybe venni az olvasók.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról