Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak és múzeumok - 'meleg, befogadó menny', akiknek rémálom a fűtésszámla (olvasóink szavazatára)

A brit lakosság is a növekvő energiarák miatt hidegen maradó otthonokkal küzd, ezért várhatóan sokan a könyvtárakat vagy múzeumokat választják majd a melegedés helyszíneként. Emiatt az intézmények a minisztereket kérik, hogy biztosítsanak új finanszírozást a látogatók kiszolgálása érdekében.
A könyvtárak és múzeumok szeretnének tovább nyitva lenni, és folyamatos fűtést biztosítani. Azonban jelenleg maguk is problémákba ütköznek a terek felfűtésével. Például a Catalyst Science Discovery Központ és Múzeum közölte, hogy az éves gázszerződés megújítására vonatkozó árajánlat 9700 fontról 54 362 fontra emelkedett (átszámítva kb. 4,5 millió forintról 24,8 millió forintra).
A számlák fizetése mellett a helyzet más jellegű befektetést is igényel. Például egy Greenwichben könyvtárakat üzemeltető karitatív társadalmi vállalkozás már 28 000 fontot (kb. 12,8 millió forintot) költött új ülőhelyekre és egyéb bútorokra is a növekvő látogatószám miatt. Terveik szerint a könyvtárakat kifejezetten melegedő helyként népszerűsítik majd azok számára, akik nem tudják fizetni az otthonaik fűtését. A könyvtárak és múzeumok általánosságban is a helyi tanácsok, közösségi csoportok és jótékonysági szervezetek által biztosított meleg központok országos hálózatának részei lesznek. Ugyanis a gondozóotthonok a jelenlegi helyzet szerint 500 százalékos energiaár növekedéssel is szembenézhetnek, amire nincs fedezet, és egyelőre nem biztosított semmilyen kormányzati megoldás. Ha a helyzet nem változik, akkor kulcsfontosságúvá válik a melegedő központok létesítése és megfelelő kialakítása. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról