Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak lefokozása szolgáltatóhellyé- megbeszéljük, vagy sunyítunk tovább?

Egy KIT által kapott levélben kiskönyvtári panasz olvasható: a KSZR terjedésével a helyi közösség könyvtárának autonómiája csökken, a levél konkrétan szolgáltatóhelyé való "lefokozást" említ. A döntéseket távol hozzák, lényegében olyanok, akik a helyi közösséget kevéssé ismerik.
A másrészt hatékony szolgáltatás méretgazdaságos, nagyobb szervezeteket kíván, sok szolgáltatóhellyel. Akár nem is KSZR-szinten, hanem megyei, regionális szinten, de van példa több országra kiterjedő konzorciális működésre is.
Kérdés, mely szolgáltatást - és szaktudást - éri meg központosítani használói, fenntartói illetve könyvtárosi szempontból. A kérdés felettébb kényes, identitás és munkaügy szempontjából is. Talán ezért nem esik szó nyíltan a témáról, se érdekvédelem, se IKSZ, se MKE, se a szakszervezetek nem vállalják fel a témát. A hallgatással persze a frusztráltság is fokozódik. Nagy a tudatlanság is: keveseknek van tapasztalata a témában külföldi megoldásokról. A tisztázás a könyvtárosképzésre is nagy hatással lenne: például a nagy-britanniai könyvtárosképző intézmények csekély hányadában oktatnak dokumentumleírást - már vagy 25 éve, mert ez nem az egyes könyvtárak hatásköre. Szemben a minél professzionálisabb használói kommunikációval. Jelenleg nagyon sok olyan feladattal foglalkozunk, amelyek szolgáltatásként megvásárolva hatékonyabbak lehetnének, ám a velük való foglalatosság elveszi a figyelmet, munkaerőt a távolról el nem végezhető, emberközeli feladatoktól, ami miatt nem növekszik a könyvtárak elismertsége.

Kíváncsi vagyok, hány évet kell még várnunk a téma hazai felelős felvállalására és megtárgyalására - pláne a hathatós döntéshozatalra. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról