Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárban mutogatják a ChatGPT-t

Idén 23 éve, hogy a könyvtárak márciusban megszervezik az Internet Fiesta programjait, nincs ez másképp a Békés Megyei Könyvtárban sem. A kulturális intézmény előadásokkal, játékokkal és bemutatókkal csatlakozott a rendezvényhez. Hétfőn ennek keretében bárki kipróbálhatta a mesterséges intelligencia használatát a könyvtárban. Ehhez csupán egy számítógépre, illetve a modern technológiát használó internetes alkalmazásokra volt szükség, melyeket az intézmény biztosított. Ottjártunkkor Dányi László nyugdíjas történész életében először próbálta ki a ChatGPT nevű csevegőrobotot, amely egy folyamatos kommunikációra képes interaktív alkalmazás. Szerinte ugyan hasznos lehet a mesterséges intelligenciát használó program, de még jócskán fejlesztésre szorul.
- Akkor segíthet az alkalmazás, amikor már fejlettebb lesz, mert most még elég hiányos a tudása. Több dologra rákérdeztem, a válaszok nem mindig fedték a valóságot, de jó lesz majd egyszer, ha megfelelően fog működni - mondta a történész.

Kertész Zoltán, a megyei könyvtár részlegvezetője kiemelte, hogy az Internet Fiesták alkalmával mindig az újdonságokra igyekeznek koncentrálni, így jött a gondolat, hogy ezúttal a mesterséges intelligenciával való ismerkedésre is szánnak egy alkalmat. Mint fogalmazott, elsősorban az idősebb generáció tagjainak az érdeklődésére számítottak, mivel a fiatalok nagy része már ismeri az ezen technológián alapuló alkalmazásokat.
- Olyan már történt a kölcsönzés során, hogy a látogatók olyan könyvlistát hoztak nem létező könyvekről, amit a chatrobot ajánlott nekik. Összességében azt szerettük volna megmutatni, hogy a mesterséges intelligenciának vannak előnyös oldalai, mert ajánlókat ad nekünk, szövegeket foglal össze, ellenben lehetséges, hogy valótlan tartalmakat is megoszt velünk - részletezte.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról