Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Könyvtári digitalizálás -- fecseg a felszín, hallgat a mély? (állatorvosi ló)

A felszínen úgy tűnik, hogy a lengyel digitális könyvtárak dinamikusan fejlődnek, jóllehet a digitalizálás mértéke messze nem tart lépést a felhasználói igényekkel. A digitális könyvtárak dolgozói néhány éve egy szakmai közösséget (Biblioteka 2.0 digitális könyvtárosok fóruma) is létrehoztak. A használók egyre jobban hozzászoknak a digitális könyvtárak internetes jelenlétéhez. A lengyel digitális könyvtárakban tett látogatások száma elérte az 50 milliót.
A fejlesztések legfőbb gátló tényezője, hogy a digitalizálást nem tekintik a könyvtárak céljának, ez a tevékenység még mindig a kísérletezések időszakát éli. Ráadásul sok könyvtáros érzi úgy, hogy a digitalizálás veszélyezteti az állásukat. A finanszírozás tekintetében elszórt támogatások jellemzik a területet, amelyeket sokszor felkészületlen intézmények kapnak. Hiányzik a közös tervezés, ami a munka szétforgácsolódásához, alulfinanszírozottsághoz és nagyon alacsony hatékonysághoz vezet.
Jelenleg a könyvtárak leginkább azt szeretnék, hogy jogi eszközökkel szabályozzák a területet, hogy végre a digitalizálás világosan megfogalmazott elvek, célok és követelmények mentén történjen. (ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról