Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári macskák után: olvasást segítő kutyák

A könyvtári macskák témája lerágott csontnak tűnik. Ha viszont van csont, jöhet a kutya: előző lapszámunkban felvetettük a kutyabarát könyvtár lehetőségét: link Az amerikai R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) program keretében amerikai könyvtárak, így pl. a New York Public Library is még tovább megy: speciálisan kiképzett kutyákat alkalmaznak. Az országszerte 2300 tréningcsoport sikeresen növeli a gyerekek olvasási készségét. A felolvasást türelmesen hallgatják a kiképzett ebek, nem javítanak bele, nem kritizálnak, viszont bátorítanak: finoman megbökik vagy megnyalják, ha megáll a gyerek az olvasásban. (Korábbi anyagunk a témában: Hosszú sorok a könyvtár előtt -- a kutya nem neveti ki a hibázó olvasót link
A New York-i Bidawee Learning Centerben fordítva gondolkodnak: a kutyát viszik a hajléktalan gyerekekhez, családokhoz Bronxba és Manhattanbe. A terápia: 50% érzelmi támogatás, 50% olvasás. 'Van valaki, aki meghallgatja olvasásomat' -- mondja egy hajléktalan gyerek. Az olvasnivalót a gyerekek választják. De nem csak a gyerek ízlése számít: 'A kutyám megértette a történetet, és tetszett neki' -- hívta fel a figyelmet e szempontra egy nyolcéves olvasó. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról