Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári paradigmaváltás: szemantikus világ jön

Az osloi Knowledge Organization Days konferencia (május 19-20.) a norvég könyvtár-informatikai szakma legfontosabb nemzetközi kitekintésű találkozója, melyet az oslói könyvtárosképző tanszék szervez. Az amerikai Kongresszusi Könyvtár munkatársa aki a BIBFRAME projektről szólt. Az előadásokból világossá vált, hogy elkezdődött egy teljes könyvtár-informatikai paradigmaváltás világszerte, így a norvég könyvtárakban is. A következő 4-5 évben az RDA/RDF alapú szemantikus világ leváltja az AACR2-t és a MARC-ot. Minden információforrás összeköthetővé válik mindennel, s közben az igények szerint jóval rugalmasabban lesz feltárható, mint a eddigi szabványkörnyezetekben-ebben segít a BIBFRAME koncepciója. Ezen felül szó volt arról is, hogy az osloi Deichman közkönyvtári hálózat átáll KOHA nyílt integrált könyvtári rendszerre. A tudományos könyvtárak jó része pedig kereskedelmi szereplők segítségével teszi szemantikussá a katalógusát, s von be egyéb szolgáltatásokat a szemantikus portfólióba. Szó esett a metaadatkezelés etikai, politikai dimenzióiról is. Néhány érdekes norvég projekt is bemutatásra került, például a norvég tezaurusz koncepciója, illetve a jelentős tudományos támogatással szerveződő Nagy Norvég Lexikon, melyhez bárki hozzáteheti a maga tudását is Wikipédia szerű felületen. (via Monguz Kft., Facebook)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról