Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári program: előítéleteink - beszélgetéssorozat?

Az Új Egyenlőség tudásműhely egyik - könyvtári katalógusokban nem rögzített - legutóbbi adása Szekeres Hanna szociálpszichológus, az ELTE PPK oktatójának segítségével csokorba szedi a szociálpszichológia néhány időszerű kérdését. Ezek jó kiindulásai lehetnek könyvtári beszélgetéseknek, legyenek gyerekek vagy aggastyánok a célcsoport. Néhány téma:
- A nőkkel szembeni előítéletek csak a férfiakkal szembeniekkel együtt oldhatóak.
- Ha szerepekben látunk embereket (pl. rendőr, építőmunkás, professzor stb.), akkor aszerint következtetünk belső tulajdonságaikra. Csoportsztereotípiák alakulnak ki - nemritkán alaptalanul.
- Ha belátom és azonosítom, hogyan került az (elő)ítélet az agyamba, tudatosan gyengíthetem a nem kívánatos asszociációt. Ezt az eszközt használja a filmekben a női harcos, vagy a fekete professzor figurája. Így például egy kislány el tudja hinni, hogy belőle is lehet kutató.
- Ki kell mondani az előítéletet, hogy beszélni lehessen róla. Az előítéletemről sokkal kevésbé tehetek, a magatartásról viszont annál inkább.
- Konfliktusok leginkább nem megfogható javakért folynak. Pl. sértve érzett népi öntudat.
- Meg kell magyaráznom a háborúban, hogy miért ölök. Felmentő narratívák kellenek. Minél nagyobb kárt okozok, annál erősebb felmentő narratíva kell. A szembesítés elsőként, és leggyakrabban hárítást, racionalizálást vált ki, pl. a másik fél dehumanizálását.

A szociálpszichológia a beszélgetésben érzékletes példák sorával mutatja be az elméleteket és azok működését. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról