Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári rendszer, melyben a feladatokat optimális szinten végzik el - 1.

Rendszerhiba, ha párhuzamosan végeznek a könyvtárak és más közszolgálati intézmények ugyanazon munkákat. Praktikus belátás tehát a feladatok megosztása.
Előző lapszámunkban impressziókat közöltünk link Berlin Lichtenberg kerületének fiókkönyvtáráról. Az érintett könyvtár honlapja link a kerületi önkormányzat weboldalának aloldalaként működik. Jelzi: az erő az egységben van: ami hatékonyak központosítható, azt úgy érdemes elvégezni. Érdemes megfigyelni, hogy a weboldal egyes részeit külön-külön szolgáltatók szerkesztik. A holnaptartalom összetevői:
1. A fejléc Berlin városáé: politika, kultúra, turizmus, gazdaság, várostérkép stb. Alias: kurrens helyismeret, nagyobb régió.
2. A 2. fejléc a helyi önkormányzat adatkínálata. Közszolgálati tartalmak.
3. Baloldalon sorakozó linkek csoportja - Bürgerservice - a helyi mindennapok intézésében jelentenek segítséget: Építés, Képzés, Család, Közösség, Egészség, Állampolgári részvétel, Közszolgálat, Szociális ügyek. Az ezek mögötti linkek segítenek pl. a szociális lakhatás, az iskolakeresés ügyeiben, vagy éppen építési engedély beszerzésében.
4. A jobb oldalon - Stadtbibliothek Lichtenberg (mely tartalmak összeállítása a könyvtár hatásköre)
- Benutzungsbedingungen: a könyvtárhasználattal kapcsolatos gyakori kérdéseket sorolják.
- A VÖBB (Berlini Közkönyvtárak Egyesülete link ) katalógusa, mely szervezet kínálja a berlini könyvtárak számára a dokumentumok elektronikus kölcsönzését link )
- A névre szóló könyvtári kontó hozzáférés (ahol e-kölcsönzés, hosszabbítás, előjegyzés stb. lehetséges)
- A lichtenbergi könyvtárak ingyenes email-hírlevele: link - ahol a lapok visszamenőlegesen is elérhetők.
- A színes Programfüzet a 4 db lichtenbergi fiókkönyvtár közös programjait tartalmazza, a kerületi polgármester előszavával. A július-augusztusi tartalom volt pl.: fotópályázat arról, hol olvasol legszívesebben (fényképezd le és küldd be a fotót); zongora használható a fiókkönyvtárban való gyakorláshoz; a szerdánkénti könyvtári képzőművészeti foglalkozás egyik alkotásának bemutatása, a könyvtárakban tartott kiállítások illusztrált felsorolása, nyitva tartási idők, napközisprogram gyerekek számára, a havi egyszeri filmvetítések címei. A programokat a tematikus mellett külön időrendben is felsorolják, hogy az aktuális dátum szerint is lehessen keresni (témák között van pl.: Windows10, homlokzatfreskók berlini házakon, könnyűzenei koncert stb.).
- A kerületi önkormányzat képzéskínálata. (összeáll.: MG)
- Diskurzus a témában: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról