Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári szolgáltatások kisgyermekkorban: a gyakorlat és a jelenlegi politika

Egyre nagyobb teret kap a korai gyermekkor jelentősége: számos kutatás bizonyítja, az első 5 életév kulcsfontosságú szerepet játszik az értelmi, szociális és érzelmi fejlődésben, valamint meghatározó a későbbi tanulási eredmények és így a felnőttkori életlehetőségek szempontjából is.
A különböző állami szociálpolitikai intézkedések, a "biztos kezdet" (Sure Start) programok egyik fontos szereplője tehát a (gyermek)könyvtár. Az Egyesült Királyságban a 2002-es Start with the Child (Első a gyermek) című jelentés is rámutat arra, milyen nagy mértékben hozzájárulnak a könyvtárak a lifelong learning elősegítéséhez, a társadalmi kirekesztés visszaszorításához és a gyermekek életminőségének javításához azáltal, hogy univerzális közszolgáltatásokat nyújtanak, és biztonságos teret kínálnak a művelődéshez, a találkozásokhoz és a kikapcsolódáshoz, egyben növelve az egyén és a közösség társadalmi tőkéjét. Fontos tudatosítani a szülőkben, hogy lehetőségként, erőforrásként és partnerként tekinthetnek a könyvtárra a gyermek fejlesztésében; a könyvtáraknak pedig szolgáltatásaikat a helyi közösség igényeihez szabva kell a kisgyermekes családokat segíteniük.
Egy másik beavatkozási pont a könyvajándékozás: az első angol kezdeményezés (Bookstart projekt) 1992-ben indult, melynek keretében minden 6-9 hónapos baba szülei könyveket kaptak a kórházakban és a védőnőktől. Azóta ez a gyakorlat nemzetközileg elterjedt. (Könyvtári szolgáltatások kisgyermekkorban: a gyakorlat és a jelenlegi politika; ref.: Szabó P.)

Régebbi hírforrás(ok): Folyamat- vagy szakaszos olvasás az óvodában - a hatékonyabb szövegértéshez link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról