Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtári terek fejlesztése -- szégyentelen tanulás határok nélkül

Vannak könyvtárak, amelyek ingatlanfejlesztőként is gondolkodnak. Megtelepülésükkel megváltoztatják a környék arculatát, megváltoztatják a környékbeli ingatlanok értékét. Fizikai kapcsolatba kerülnek a környék többi intézményével, tevékenységeivel. Ezért együttműködést kezdeményeznek velük -- pl. a szomszéd fogorvossal, és a szemközti autókölcsönzővel is. Örömmel kihasználják, hogy az épületet nem csak ők lakják (co-location Las Vegas egyik közkönyvtárában: múzeum az alsó szinten). A belső terek elrendezésében sem röstellnek a tapasztaltabbaktól tanulni. A kiskereskedelemtől az állomány dinamikus polcra helyezésének módszereit (supermarket-shelving) veszik át. A könyvtári tereket a belső vezeték nélküli hálózat segít dinamizálni. Így pillanatok alatt áthelyezhető egy tájékoztató- vagy kölcsönzőpult. A munkafolyamatok is változnak: a hagyományos kiadói kapcsolatokat és szerepeket felülvizsgálják, hiszen a használóik is egyre inkább elektronikus illetve mobil eszközök által (iPhone, Kindle) tájékozódnak. (a KSZK-ban fellelhető folyóiratból ref.: MG)

Hírforrás: Public libraries by design : Embracing change at low cost / Susan Imholz. In: Public Library Quarterly 27 (2008) 4 p. 335-350
2009. március 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_terek_fejlesztese_szegyentelen_tanulas_hatarok_nelkul
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról