Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros identitás és státusz New Yorkban

Folytatva az Orsós László Jakabbal (Brooklyn Public Library link ) készült interjút (16'28")-től:

Partizán: - Az, hogy city employee [városi alkalmazott] vagy, az menő státusz?
OLJ: - Biztonságos státusz. Jó biztosításom van, nincsenek nagyon égbeszökő járulékok, de biztonság... jó nyugdíj... ezek meg vannak alapozva. Nem csillagászati egyáltalán; nagyon moderáltan keresünk, de New York-i viszonylatban abszolút jól. Tulajdonképpen ez a régi fajta - érdekes, hogy még működik -, a régi fajta tisztelet a városszolgák iránt. Amit nekem nagyon furcsa volt megszokni. Soha életemben nem dolgoztam ilyen közegben. Ha beülök egy Brooklyn-e kávézóba és (...) megkérdezik az 5. percben, hogy mivel foglalkozok. Azt mondom általában, hogy producer vagyok. - Milyen producer és hol? - Attól függően, hogy menyire közeli és ígéretes, beköpöm elég gyorsan, hogy a brooklyni közkönyvtárban. És akkor általában az a válasz, hogy: Ne! Komoly? Ne csináld...! Tehát a könyvtár...! - és akkor... és amikor a gyerekemet odaviszem szombaton... És nagyon sokszor megköszönik! Tehát tisztelet övezi a közszolgát. Ami tulajdonképpen magától értetődő lenne bizonyos szempontból... Meg nem is.
Partizán: - (...) Volt egy interjúalanyunk Londonból, és ugyanerről számolt be. Hogy ott is van egy alapvető tisztelet, amely övezi azokat, akik a közszolgálatban dolgoznak. (...)
OLJ: - Nagyon szeretem a könyvtár elnökét. Fehér, nagyon gazdag nő, aki kvéker iskolába járt, és az egész életét szolgáltatással tölti, miközben bárhol élhetne, és semmit nem kéne csinálnia. Amikor kérdések, viták vannak, akkor azt mondja: - Gyerekek, mindannyian könyvtárosok vagyunk! - És ez kijelöli az ösvényeket. Ne ugráljatok! Van egy ösvény, ez a szolgáltatásunk lényege. Könyv-tá-ro-sok vagy-unk! Még te is! - És tényleg azok vagyunk, mert az jelent valamit, és túl is mutat azon.

Legutóbbi rész a sorozatból: link .

Orsós László Jakab meghívott vendég lesz az MKE tatabányai vándorgyűlésén.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról