Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtáros, mint adattudós?

A szerző három stratégiát vázol fel, melyek erősítik már meglevő kompetenciáinkat.
1. Váljunk adatgondnokokká. Mivel a könyvtárosok hangsúlyozottan a tudásmegosztás szakemberei (példa erre az osztott katalogizálás), ez jó alap ahhoz, hogy adatőrökként, adatgondnokokként a tudósoknak is együttműködő partnerei lehessünk.
2. Vagy legyünk adatvizualizáló szakértők. Ezzel segíthetjük a tudósokat abban, hogy laikusok számára is érthetővé tegyék tudományos eredményeiket. Nagyon jó példa erre az az interaktív térkép, melyet az urbandisplacement.org címen találhatunk.
3. Felfedezési szakértőként is támaszkodhatunk eddigi gyakorlatunkra: tudjuk, hogyan találjunk meg információkat, hogyan szintetizáljuk felfedezéseinket és hogyan magyarázzuk el másoknak, akiknek nincs idejük elvégezni ezt az alapvető munkát. Márpedig az irodalomkutatás és a különböző tudományterületek mintázatainak felismerési képessége egyre lényegesebb erőforrássá válik. És ebben jók vagyunk.
A szerző tehát nagy lehetőséget lát abban, hogy a könyvtárosok olyan információtudóssá képezzék magukat, amilyenekre a világnak szüksége van. Ahogy a társadalomtudományok és humán tudományok képviselői megteszik, ugyanúgy a könyvtárosok is betörhetnek az adattudomány világába. (Könyvtáros az adattudós új szerepében; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról