Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosi teljesítmény - imázs, önimázs és arculat. No, meg a valóság

Nagy vihart kavart a szakmában Fekete Péter megjegyzése (vö.: link ) a nem teljesítő könyvtárosokról. Ha lehántjuk egyrészt az indulatokat, másrészt legalábbis megkérdőjelezhető eljárásmódot, időzítést, a logikai bukfenceket és a megjegyzés sommásan érzelmezhető mivoltát (tudom, nagyon nehéz dolog), érdemes elgondolkodni ismét néhány - remény szerint a könyvtárosképzésből már ismert - kommunikációs alapfogalmon:
1. valóság: ezt teljesen senki sem ismeri, de többet-kevesebbet mindannyian látunk belőle
2. önimázs: az a kép, amelyet magunkról gondolunk
3. arculat: az a kép, amelyet magunkról sugallunk
4. imázs: az a kép, amelyet egy-egy befogadó, vagy közösség alkot rólunk.
A kifejezések tehát de facto nem azonos jelentésűek. Ugyanakkor jó, ha tartalmuk nem áll túlságosan távol egymástól.

Az államtitkár kijelentésében imázsról beszélt, nem a valóságról. Saját teljesítményünk kapcsán mi sem a valóságról beszélünk, hanem az arculatunkról. Így amellett, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett, a valóság megismerésére törekvés - ilyen-olyan szándékok mentén - kölcsönösen és fájóan elmarad. (A gondolatmenet kedvéért most tegyük ideiglenesen zárójelbe azt, hogy az aktuális döntéshozót - vagy bennünket - mennyire befolyásol a valóság.) És maradjunk annyiban, hogy a tárgyilagos diskurzus alapját a tények jelentik, melyekhez a könyvtár - küldetése értelmében - bensőségesen igyekszik ragaszkodni. Ugyanis hitelessége áll vagy bukik rajta. Ismerjük meg tehát a tényeket! Mérjük meg teljeskörűen, és kommunikáljuk a teljesítményünket. Ööö - nemde 25 éve ismerős törekvés-e ez?! Hogy elmaradtunk benne! - Nem? Ezzel nem azt mondom, hogy semmit nem mértünk, de pl. hatékonyságunkra nem ismerek felmérést. (Megköszönöm, ha valaki mutat ilyet!)

A reagálással kapcsolatban szintén érdemes elgondolkodnunk. Ha egy kijelentést abszurdnak érzékelünk, akkor jellemzően legyintünk, vagy nevetünk. Ha látunk benne igazságot, akkor elgondolkodunk. Ha nem várt kellemes igazságot fedezünk fel benne, akkor meglepődünk. Ha viszont kellemetlen igazságot látunk benne, akkor jó eséllyel háborodunk fel, vagy sértődünk meg. A legjobb esetben persze magunkba nézünk, és tanulunk az esetből.

Persze, ha visszatérünk a zárójelbe tett kifejezéshez, akkor még megjegyezhetjük, hogy a fentiektől teljesen függetlenül a kormányzat azt tehet, akit csak akar. Meg annak fordítottját is. - Viszont legalább emelt fővel viselhetjük (-nénk). (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról