Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosok segítenek diákoknak az elfogult tudomány azonosításában 2. (olvasóink szavazatára)

Folytatva múlt heti link anyagunkat...
A következő források segíthetnek az elfogult tudomány azonosításában.
Adatbázisok:
- Gale In Context: segít megérteni a diákoknak, hogy a tudomány hogyan kapcsolódik a világhoz. Eszközöket nyújt tanároknak és könyvtárosoknak.
- Rosen Publishing PowerKnowledge Science Suite: a Wikipédiához hasonlóan ír tudományos információkról 3-6. osztályosoknak.
- STEMscopes: digitális források gyűjteménye, módszertani segédletek, nyomtatható anyagok matematika és természettudomány tanításához.

Kutatócsoportok és alapítványok:
- Catalogue of Bias: Az Oxfordi Egyetem Bizonyítékokon alapuló Orvostudományi Központjának katalógusa az orvosláshoz és tudományhoz kapcsolódó elfogultságokat listázza egy platformon, leírásokkal link .
- The Cultural Cognition Project at Yale Law School: Feltárja, hogy a kulturális értékek hogyan alakítják a közvélemény felfogását. Bemutatja a tudományos műveltség és -kommunikáció aktuális trendjeit link .
- Pew Research Center Science: kutatásokat és elemzéseket készít a tudományos világ megértéséről, a tudomány iránti attitűdről link .
- Retraction Watch: a Tudományos Integritás Központjának ingyenes adatbázisa a tudományos folyóiratok visszavont cikkeiről, forrásairól link .
- Science Literacy Foundation: 2020-ban alapították tudományos újságírók és kommunikátorok. Eszközöket, eseményeket és támogatásokat nyújt újságíróknak és olvasóknak link .
Útmutatók:
- University of Florida Library Guide on Fake Science News: Forrásokat biztosít a tudományos félretájékoztatás megismeréséhez. Bevált gyakorlatokat mutat a hiteles hírek felismerésére link .
- University of Nevada Las Vegas Library Guide on Racism in Medicine and Healthcare: Az amerikai orvoslás egyenlőtlenségeiről közöl listákat, pl. a témáról szóló könyvek, adatbázisok, egyéb források link . (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról