Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárosokat tanítottak adatkezelésre

2011 végén kutatási adatok kezelésével kapcsolatos kurzust indított egy holland cég. 2014-ben a kurzust átdolgozták három intézmény együttműködése keretében. A tanfolyamot az úgynevezett "data supporter"-ek, azaz az adatokkal foglalkozó segítő szakemberek (könyvtárosok, információtechnológusok) számára indították el. Ezek a szakemberek a kutatókat segítik az adatok tárolása, kezelése, archiválása és megosztása során. 2016 májusára összesen 170-en végeztek a tanfolyamon.
A tanfolyam oktatási anyagai angol és holland nyelven állnak rendelkezésre. A teljes kurzus két kontaktnapból áll, amelyek között hat hét telik el. Ezalatt a hallgatók ismerkednek az online tanulási környezettel, feladatokat végeznek el és töltenek fel, és egy fórumon visszajelzést adnak hallgatótársaik számára. A kurzus ún. online+ változata keretében önállóan tanulnak, igénybe véve a nyílt fórum lehetőségeit. A csak online kurzus résztvevői pedig saját tempóban tanulhatnak, de a közösségi média lehetőségei nélkül.
A két kontaktnap közötti hat hétben a hallgatók intenzív kapcsolatban vannak konzultáns segítőikkel, a coachokkal. Gyakorlati szakemberek számolnak be nekik problémáikról és a megoldásokról. Az adatkezelés megtervezése szintén fontos része a tematikának. A második kontaktnapon ismét előadásokra kerül sor, és ekkor mutatják be a hallgatók prezentációikat. A coachok rendszeresen összehívják a volt hallgatókat, akik beszámolnak arról, milyen eredményeket értek el. ("Essentials 4 data support". Egy adatkezelési képzés ötéves tapasztalatai; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról