Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárvezetők legfontosabb kompetenciái -- diplomácia alig, ügyfélorientáció nagyon kell

Milyen kompetenciák szükségesek a hatékony könyvtárvezetéshez? Mitől jó egy könyvtárigazgató? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ egy felmérés keretében. Egy korábbi vizsgálat és a szakirodalom alapján összeállítottak egy kiinduló jegyzéket azokról a kompetenciákról, amelyekkel a könyvtárvezetőknek célszerű rendelkezniük.
Az alacsony pontszámot elért négy kompetenciát (diplomáciai érzék, humorérzék, könyvtári szaktudás, számviteli-költségvetési ismeretek) a továbbiakban nem vizsgálták.
A harmadik szakaszban az egyes kompetenciákat (szám szerint 19-et) a Likert skálán értékelték. Itt ismét 23-an válaszoltak. Mivel a kompetenciák mindegyike megkapta a 6.0 értéket, ezzel az adatgyűjtés lezárult. A legalacsonyabb átlagos érték 6,00 volt (lelkesedés, kockázatvállalás, erőforrások menedzselése, kreativitás). A legmagasabb átlagos értéket az integritás és az ügyfélszolgálati szemlélet kapta (6,57), ezt követte (6,52) két másik (számonkérhetőség és hitelesség). Ebben a szakaszban számos statisztikai összefüggést vizsgáltak, például a szolgálati idővel, a vezetői poszton töltött idővel. (ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról