Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Környezettudatos cselekvés és lehetséges könyvtári hozzájárulás

Meleg napokon az emberek 70%-a, a hűvös napokon már csak 40%-a hisz a klímaváltozásban. A könyvtár felelőssége ugyanakkor a kritikus gondolkodás fejlesztése, amibe beletartozik például az ilyen kognitív torzítások felfedése is. Ennek tág tere van:
- köszörülni a könyvtáros saját kognitív torzításait
- az UNESCO nyomán az IFLA által is szorgalmazott 17 db Sustainable Development Goal (SDG - fenntartható fejlődési célok) területein is. A környezettudatos döntés nehézségeiről, a zöld kognitív torzításainkról Csizmadia Máté pszichológus, agrárközgazdász vázol néhány, gondolkodást torzító tényezőt a vele készített podcastban. (MG)

A tervezett cselekvés elmélete szerint a szándékunk határozza meg, mit fogunk tenni. Ez azonban a tevékenységeinknek kb. 20%-át(!) magyarázza. Ennek elemei:
- Attitűd (hogyan viszonyulunk valamihez; miről hogyan vélekedünk). A viselkedés és magyarázat hatása azonban oda-vissza működhet: azaz az elméletünk és gyakorlatunk közötti különbséget csökkentendő, gyakran utóbb magyarázzuk meg, miért tettünk így vagy úgy.
- Normák (az együttélés szabályai)
- Észlelt kontroll (az általunk észlelt befolyásoló tényezők. Ezeket azonban újból és újból vizsgálnunk kell, mert változnak.)

Cselekvésünk nagyobb hányadát azonban kognitív torzításaink alakítják. Néhány ezek közül:
- Hozzáférhetőségi torzítás: abból az információból vonunk le következtetéseket, amelyek éppen elérhetők. Ezért van, hogy meleg időben jobban hiszünk a klímaváltozásban, mint a hűvösebb napokon.
- Veszteség averzió: adott nagyságú veszteségtől jobban félünk, mint örülünk ugyanannyi nyereségnek. Azaz: jobban félünk a lemondástól.
- Hideg-meleg empátiás szakadék: nem nagyon tudjuk hideg fejjel megjósolni, hogy hogyan fogunk később cselekedni, pl. nem teljesülnek a szilveszteri fogadalmak.
- Morális önengedélyezés: egy-egy jócselekedet után gyakran engedélyezünk magunknak egy kevésbé jót. (ref.: MG)

Kapcsolódó: Erősödik a környezeti tudatosság, de elbukik a kényelmességen link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról