Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Környezettudatosság -- könyvtárépítésnél és fenntartás közbeni racionalizálásnál is

Asbóth László BOBCATSSS-en elhangzott előadásáról szóltunk előző számunkban, de érdemes visszatérni a témára.
Zöld könyvtárakat nem csak építeni, hanem a régi épületek átalakításával is létre lehet hozni. Ez a kisebb könyvtárak esetében célszerűbb, mivel -- hála az Unió ezirányú törekvéseinek -- lassan érdemesebb pályázatokra jelentkezni, mint várni, hogy az önkormányzatok vállalják a költségeket. Ide tartozhat a Klímabarát Intézmény Program, vagy pedig a KEOP 'pályázat-gyűjtemény', de természetesen az alapos kutatást végzők továbbiakat is találhatnak.
Hogy legyen elképzelésünk az átalakítás mértékéről, egy elméleti átalakítást mutatott be egy 12 ezer fős kisváros könyvtárával kapcsolatban. A kőszegi könyvtár éves fenntartási költsége 6,5 millió Ft, melyet a következő fejlesztések segítségével csökkenteni lehetne:
- Napelem-rendszer: 12 792 250 Ft
- Napkollektor 338 000 Ft
- Nyílászáró-csere: 2 850 000 Ft
- Vízrendszer: 282 240 Ft (évenkénti pluszköltség 12 240 Ft)
A befektetés mértéke 16 262 490 Ft lenne. Ez egy kisvárosi könyvtár esetében nagy összegnek tűnhet, de megfelelő források felkutatása után (támogatók, pályázatok) fedezhető lenne. Ez a befektetés évenként 2 298 000 Ft megtérülést eredményezne, mely a 8. évben már pozitív mérleget mutatna.
Fontos az átépítés előtt a megfelelő vizsgálatokat elvégezni, melyek felmérik az épület állapotát, a környezetet, a saját munkaerő 'fejlesztését', és nem utolsó sorban az olvasókör hozzáállását.
Természetesen az átalakítással nem ér véget a vállalkozás: a korszerűsítésre támaszkodva olyan információs pontot is létre lehetne hozni, mely segíti az érdeklődőket, és ezen felül elősegíti a közösségi, vagy éppen egyéni kezdeményezéseket a zöld technológiák
alkalmazásával kapcsolatban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról