Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Koronavírus-krízis - miben álmodhatnak nagyot a könyvtárak?

Korunk égető problémáira úgy keres választ Ferenc pápa, hogy a koronavírus okozta válsághelyzetünket egyfajta reményteli lehetőségnek tekinti egyéni és társadalmi dolgaink újragondolására és megváltoztatására. Ha kevésbé önző módon akarunk kijönni ebből a krízisből, mint ahogy belementünk, akkor hagynunk kell, hogy megérintsen minket mások szenvedése. A lét peremére kell mennünk, ha meg akarjuk ismerni a valóságot. Mert mindaz, ami elvont, az megbénít, a konkrét dolgok viszont képesek új utakat megnyitni. Itt Ferenc pápa a szükséget szenvedő emberrel való konkrét találkozásra gondol. Aki soha nem egy elvont fogalom, hanem egy hús-vér ember, akinek arca, sorsa van. Vele kell találkoznunk ahhoz, hogy megérthessük a valóságot. (Új Egyenlőség)
[A sok jó könyvtári példa mellett egy elgondolkodtató: a kisvárosi könyvtárba bement egy cigány gyerek. A könyvtáros megkérdezte tőle: van-e olvasójegye? - Mert a könyvtárat csak olvasójeggyel lehet használni - mondta. - Minek következtében (feltehetően) az érdeklődő fiatalt sikerült egy életre immunizálni a könyvtár ellen.
A könyvtár számára a fentiek nem újak - még ha a gyakorlatban sokszor ez kevéssé mutatkozik csak. A lehetséges használók valamilyen társadalmilag szempontból hátrébb sorolt közösségei túl gyakran alulreprezentáltak a könyvtárak használói táborában. - [szerk.]
A pápa számára a koronavírus okozta helyzet azért reményteli, mert szerinte ez a helyzet végre lehetővé teheti, hogy kapcsolatba kerüljünk azzal a valósággal, amelytől már oly régen eltávolodtunk.
Könyv: Ferenc pápa: Álmodjunk együtt - Út egy jobb jövő felé (XXI. Század Kiadó, 2020.) A katolikus egyházfő intelmei járványról, klímaválságról, szociális igazságosságról, menekültekről, feminizmusról, szexuális visszaélésekről, a médiáról. Kapitalizmus, neoliberalizmus, nacionalizmus, militarizmus kritika keresztényeknek.

Régebbi hírforrás(ok): A társadalom egészségi állapotát csak a peremek alapján lehet megítélni - íme, praktikus könyvtári lépések link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról