Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kötelező az iskolai könyvtár Svédországban -- tapasztalatok

Svédország 2011-ben egy olyan közoktatási törvényt fogadott el, amely széles körű rendszerbeli reformokat vezetett be, és először határoztak meg keretfeltételeket az iskolai könyvtárak számára. A 2. fejezet 36. paragrafusa kimondja, hogy minden általános és középiskola tanulójának -- a magániskolákat is beleértve -- megfelelő közelségben iskolai könyvtárat kell biztosítani, és -- újdonságként -- az iskola pedagógiai forrásának kell tekinteni. Médiaállományának az iskola pedagógiai profiljának kell megfelelnie, ezen túl a nyelvfejlesztést, az olvasási kompetenciát és az irodalom iránti érdeklődést is szolgálnia kell. Az iskolai könyvtári normák tudatosan általánosak és rugalmasak, hogy mindenütt, a gyéren lakott településeken is megvalósíthatók legyenek, ezért nem adtak meg keretszámokat sem, de önálló helyiségre, rendszerezett állományra és információs technikára szükség van. A közeli köz- vagy kombinált -- köz- és iskolai -- könyvtár is megoldást jelenhet, de a szakképzett könyvtárosoknak pedagógiai feladatokat is el kell látniuk. Az alkalmazandó könyvtárosok számáról nem esik szó. (Az oktatáspolitika világos jelet adott az iskolai könyvtáraknak. Az új iskolai törvény Svédországban kötelezővé tette a könyvtárat az általános és középiskolákban; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról