Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Következő generáció - milyen új készségekkel jönnek a friss diplomás könyvtáros hallgatók? 1. (olvasóink szavazatára)

Egy könyvtárban mindig lesz hely a hagyományos szerepköröknek. Például szerzeményezésnek, programszervezésnek, gyerekfoglalkozásokhoz. De a friss diplomás könyvtárosok újfajta szerepeket és készségeket hoznak be.
- A makerspace szervező már egy külön pozíció. A STEM (természettudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) tudományok oktatása minden iskolai osztályra kiterjed. A gyerekek mellett felnőtteket is lehet foglalkoztatni. Bárkit lekötnek a 3D nyomtatók, áramkörök, kódolás alapjait tanító barkácstermékek. Ha a makerspace szervezés nem az ifjúsági könyvtáros feladata, az azt is üzeni, hogy bármilyen korosztályt vár a könyvtár a foglalkozásokra. A munkakörhöz tartozhat az oktatás, eszközfelügyelet, beszerzés, sőt eszközjavítás is.
- Maga a STEM-központú könyvtáros is lehet külön szerepkör. Segíthet a tudósoknak megtalálni, létrehozni és kommunikálni az információt. El kell magyarázni a tudósoknak, miben tud segíteni.
- Adatkezelés, adatmenedzsment, adatvizualizáció. A Library Journal kérdőíves kutatása szerint kiemelkedő trendek a könyvtárban. Begyűjti, elemzi, közvetíti az adatokat. Akár a könyvkölcsönzéssel, könyvtárközi kölcsönzéssel, weboldal használattal, oktatásokkal kapcsolatban. "Mindig szükség lesz valakire, aki közérthetően be tudja mutatni az adatokat." A könyvtárosok számára az információ prezentálása természetes. Már nem kapuőrök, hanem inkább kísérők. A hallgatóknak is segíthetnek használni az eszközöket. Támogatják az egyetemi szolgáltatások adatvizualizációját.
A következő részben az üzleti elemzéssel és az ügyfélkapcsolat újfajta típusaival foglalkozó szerepeket mutatjuk be. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról