Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közép-Európa és az internet

Az Infinit-hírlevél a fentebb közölt hírrészletet is tartalmazó tanulmány további részében összefoglalja a lengyel, román, szlovák és szlovén előadások tapasztalatait: 'A konferencián elhangzottakat összegezve elmondható, hogy a bemutatott országok helyzete és az előadók hozzáállása nem tér el attól, amit Magyarországon is tapasztalni. Mindegyik ország küszködik az alacsony internetpenetráció problémájával, ami attól függetlenül is igaz, hogy ezen országok fejlettsége meglehetősen eltérő - még a legfejlettebb Szlovénia is komoly, a digitális szakadék miatti kihívással néz szembe, legalábbis az előadó megítélése szerint. Az is jellemző volt, hogy az előadók -- leszámítva talán a szlovén kollégát -- inkább kritikusan látták saját országuk helyzetét. Bár reménykednek az uniós felzárkózásban, tisztában vannak azzal, hogy az elmaradottság hatalmas. Mindez pedig beágyazódik egyfajta panaszkultúrába, miközben ezzel szöges ellentétben - de persze érthető okokból - megjelenik a versengés is: a románok bizonyítani szeretnék, hogy alkalmasak a csatlakozásra, a szlovákok, hogy nem igazán vannak elmaradva a csehektől, stb. A harmadik fontos közös momentum pedig, hogy mindenhol keresik a megfelelő politikai megoldást az önállósuló informatikai terület kezelésére. Ennek részeként Szlovéniában Információs Társadalmi Minisztériumot hoztak létre, amely már nevében is jelzi, hogy számukra nem az informatikai, nem a technológiai kérdések állnak a munka homlokterében. Ugyanakkor kiderült, hogy az információs kihívás horizontális természetéből (tudniillik, hogy keresztbe metszi a hagyományos minisztériumi struktúrát) fakadó politikai konfliktusok (ki a terület "igazi" gazdája, ki rendelkezik a költségvetési források felett) mindenhol napirenden vannak.'

Hírforrás: Infinit Hírlevél, dec. 19., konferencia-beszámoló: eEurope+2003 International Workshop on Monitoring, Benchmarking and Best Practices; Prága, 2003. december 2-3.
2003. december 23.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kozep-europa_es_az_internet
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, dec. 19., konferencia-beszámoló: eEurope+2003 International Workshop on Monitoring, Benchmarking and Best Practices; Prága, 2003. december 2-3.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról