Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtár-nevek 1. - 18.8 százaléknak van emberi névadója

A hazai könyvtárak célcsoportja a hazai lakosság 100%-a. Az intézmények névadásának fő célja egy-egy neves előd emlékének őrzése, ápolása. De nem tekinthetünk el az arculati pr-től sem: a célcsoport feltehetően vonzóbbnak talál egy olyan intézményt, melynek névadójával - annak neme, tevékenysége, aktuális jelentése kapcsán - jobban tud azonosulni. Többek között ezért is érdekes áttekinteni a hazai könyvtárak névadásának állapotát.

E táblázatban link láthatjuk intézményeink névválasztási szokásait. Sok könyvtár viseli közismert költők, írók és más nemzeti nagyságok nevét, illetve szép számmal fordulnak elő olyanok is, akik egy-egy helyi születésű vagy vonatkozású személy emlékének adóznak tisztelettel. Ám ők vannak kisebbségben. A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-es könyvtári statisztikai nyilvántartás alapján szűkítettük a kört a működő közkönyvtárakra, melyek közé kereken 1500 (100%) intézmény tartozik. Az 1500-ból
- 276 könyvtár (18,4%) viseli férfiak és 6 (0,4%) nők nevét
- 1218 (81,2%) intézmény nem kapcsolódik emberi névadóhoz.

Az utóbbiakat három részre osztottuk: 1218 könyvtárból
- 1120 (74,7%) nemes egyszerűséggel "Könyvtári, információs és közösségi hely",
- 45 (3%) a településről kapták a nevét
- 53 (3,53%) egyéb név (önkormányzatok, alapítványok, stb.) alatt fut.
A Könyvtári, információs és közösségi helyeken túl további 8 "Községi Könyvtár", és még 12 "Városi Könyvtár". Ezek az el nem nevezett intézmények a vizsgált halmaznak pontosan 76%-át teszik ki.

Következő lapszámunkban részletesen kitérünk az emberi (férfi és női) névadók kategóriáira is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról