Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közkönyvtárak és a nyilvános kormányzati adatok - partnerség a fejlesztésekért (olvasóink szavazatára)

A közkönyvtárak közvetítő szerepe a kormány és a közösség között most fontosabb, mint valaha. Biztosítsanak hozzáférést a kormányzat információihoz, ezzel támogatva a pandémia és a hamis információk elleni küzdelmet.
Az Open Data Literacy (ODL) projekt link felismerte a közkönyvtárak új felelősségében rejlő lehetőségeket és kihívásokat, és támogatni kezdték a nyilvános adatok elérését. Eddigi munkájuk néhány fontos részlete:
- Az ODL elsődleges célja a munkaerő fejlesztése. Közvetítők a közkönyvtárak, kormányhivatalok, valamint a könyvtár- és információtudományt tanulók és oktatók.
- Tantervet állítottak össze, hogy segítsenek felkészülni az adatforrásokkal és -szolgáltatásokkal kapcsolatos munkára a szakkönyvtárakban és repozitóriumokban. Foglalkoznak benne a közösség számára nyilvános adatokkal, fókuszban a közkönyvtárak és a közszféra szektor munkájával.
- A nyílt adatok tanterv három kurzusa az MLIS programban: Adatkurátori feladatok I. (A hallgatók protokollt fejlesztenek ki, új metaadatokat és dokumentációt készítenek az adatok eléréséhez, majd közzéteszik az adatokat.), Adatkurátori feladatok II. (Adatok, gyakorlati és szolgáltatói környezetben), Digitális megőrzés.
- A hallgatók tapasztalatot is szerezhetnek az ODL partnerei segítségével. 10 héten keresztül mentor segítségével megtanulhatják a tanultak gyakorlati alkalmazását.
- A tantervet minden évben frissítik. Például már több szerep jut a technológiai tartalomnak, mint korábban.

Nemrég az ODL készített egy kérdőívet a Washingtoni Állami Könyvtárral együtt, hogy felmérjék a Washington államban található közkönyvtárak nyilvános adatainak jelenlegi helyzetét. A válaszokból kiderül, hogy mit terveznek és milyen kihívásokkal néznek szembe.
A válaszok alapján:
- a közkönyvtárak felismerték a nyilvános adatok fontosságát
- egyetértés született abban, hogy nehéz fejlődni ezen a téren megfelelő anyagi támogatás nélkül
- megfelelő képzésre van szükség az új szakemberek számára
- fontos a helyi vezetéssel való együttműködés.
Ahhoz, hogy a nyilvános adatok szerves részét képezzék az információforrásoknak, a közkönyvtárak és a kormányhivatalok együttműködésére van szükség. A megfelelő kapcsolatokkal és oktatással azonban a közkönyvtárak előlendíthetik az információ-hozzáférésnek ezt a kulcsfontosságú dimenzióját. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról