Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Közkönyvtári kiáltvány - 25 év érdekérvényesítés, és még sok más! (olvasóink szavazatára)

Az IFLA/UNESCO közkönyvtári kiáltványa az UNESCO abbéli meggyőződését hirdeti, mely szerint a közkönyvtár az oktatás, kultúra és információ életereje, valamint szükséges közvetítő a béke és a jólét fenntartásához - az emberek elméjén keresztül.
A kiáltvány legújabb verzióját 1994-ben adták ki, és azóta is ez a közkönyvtárak képviseletének alapköve. Azonban a technológia és a társadalom is változik, így a könyvtárak is fejlődnek. Ezért az IFLA, az UNESCO-val együtt, nekivágott a kiáltvány frissítésének, hogy az jobban tükrözze a közkönyvtárak mai valóságát.
2020-ban az IFLA kiadott egy kérdőívet, melynek eredményeiből megvizsgálták, hogy hogyan használják a könyvtárosok a kiáltványt munkájuk közben és hogyan tudnák továbbfejleszteni.

Betekintés az új vagy továbbgondolt elképzelésekbe:
- "Tudástársadalmak": az új kiáltvány reflektálni fog a tudásátadás közkönyvtári szerepére: segíti a közösségeket hozzáférni a tudáshoz; azt létrehozni, alkotni és megosztani másokkal.
- Távoli hozzáférés: a pandémia alatt a virtuális hozzáférés szüksége megnőtt, ezért ezentúl fontos lesz, hogy a könyvtárak személyes és online hozzáférést is tudjanak biztosítani.
- Fenntartható fejlődés: a könyvtárak szükséges közvetítők a fenntartható fejlődés ügyében, munkájukkal hozzájárulnak egy egyenlő, humánusabb, fenntartható társadalom létrejöttéhez.

Még dolgoznak a kiáltvány véglegesítésén, de amint elkészül, az IFLA szeretne együttműködni a könyvtárakkal a kiáltványban foglaltak tettekre váltásában. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról