Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Közösségi szerelőműhely - joggal, könyvárban is (ha tényleg fontos a fenntarthatóság - az SDG-k)

A közösségi szerelőműhely (repair café link ) olyan helyiség, akár könyvtárban, ahol akár szakemberek, akár laikusok időről időre összejönnek tárgyakat, berendezéseket megjavítani. A helyiségekben lehetnek a tevékenységet segítő berendezések is. A közösségi szerelőműhely több funkcióval bír:
1. támogatja a fenntarthatóságot (kidobás helyett gyakran elég megjavítani a berendezést) (vö.: Közösségi szerelőműhely - könyvtári helyiségben? - A szerelők kiáltványa link
2. közösséget teremt: kapcsolatokat épít emberek között, tényleges munka vagy puszta elbeszélgetés, tanácsadás által
3. idősebb emberek vagy önkéntesek számára tartalmas elfoglaltságot kínál
4. növeli a könyvtár közösségi beágyazottságát, lehetőséget a keresztértékesítésre (aki a repair caféba tér be, könnyebben rávehető pl. kölcsönzésre is.

Nem makerspace, bár lehet átfedés is. A makerspace (alkotói műhely) ugyanis a használóknak olyan teret és berendezéseket kínál, amelyben a technológia megismerése, kísérletezés, együttműködés és tanulás a cél. Vö. pl. Gödöllőn: link .

S hogy a felsoroltakon túl milyen tágabb jelentősége van? - A manuális kompetenciáknak önmagukon túlmutató kulturális jelentőségük van - mondja Matt Crawford TED-előadásában. Mint kifejti: anyagi kultúránkban van egyfajta hallgatólagos erkölcsi nevelés. Eszerint a modern személyiség a passzivitás és a függőség irányába formálódik. Egyre kevesebb lehetőségünk marad, hogy felelősséget vállaljunk fizikai környezetünkért, ami együtt jár a felelősségvállalás iránti csökkenő elvárással. Egyre inkább elmegy a kedvünk a berendezések megjavításától, amihez az elektronizáltság szintje is hozzájárul. - Nos, a repair café pontosan ennek ellenében hat: az identitást erősíti, és kézműves tevékenység fejlesztésével a felelősségvállalás irányába segíti tagjait. Az egyre fontosabb fenntarthatóság mellett. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Repair Café - ha könyvtár akar lenni a trendcsináló link Lehetőség könyvtári szerelőműhelyeknek is! link Fenntartható fejlődési célok (SDG-k) - minden a társadalmi törekvést támogathat a könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról