Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Központosított minőség - országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer várható

A múlt század ötvenes-hatvanas éveit idéző központosítás híreink szerint nemcsak a szakmában, hanem még fideszes körökben is kiverte a biztosítékot. A kormánypárti városvezetők sem tartják jó ötletnek, hogy a kórházaik és iskoláik után a közgyűjteményeik feletti felügyelettől is megfosztanák őket. ...

A törvény az ötvenes évek szellemiségét idézve létrehozná az "országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszert". De vajon milyen alapon dönti el majd a Nemzetit igazgató Vidnyánszky Attila, hogy mit játsszon a békéscsabai színház, vagy Demeter Szilárd, hogy milyen kiállítást rendezzenek Kecskeméten? - teszik fel a kérdést az érintettek. A tervezet erre is "megoldást" kínál: úgynevezett kulturális szakértők járják majd az országot, és ellenőrzik a "tudatos minőségpolitikát". Csakhogy még szakmai tanácsokat, segítséget adni is elég nehéz a művészeti területen, amely nem úgy működik, mint a miniszter által citált példa, az oktatás.

... Hasonlóan központi irányítás várható a könyvtárak esetében is. Az 5 ezer fő alatti településeken például - ezek a Fidesz legfőbb bázisai - a létrehozandó Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium válogatja majd ki, hogy milyen "minőségi értékalapú kiadványok kerülnek" a polcokra.

A törvény tervezetét információink szerint még L. Simon László, a Nemzeti Múzeum akkori főigazgatója, a PIM élén álló Demeter Szilárd, valamint a művelődésszervező végzettségű Závogyán Magdolna, a minisztérium kultúráért felelős államtitkára kezdték el kidolgozni. Utóbbi a közművelődésben futott be karriert - ezért nem véletlen, hogy az előterjesztés legnagyobb része a közművelődésről szól, és ezt próbálja ráhúzni a többi kulturális ágazatra. Az elképzelés mögött az a fikció áll, hogy a központosítás minőségjavulást hozhat, mivel a kis falvak egyszemélyes intézményei számára bizonyára hasznos a központi szakmai támogatás. Ám míg a megyei könyvtárak esetében akár életképes modell is lehet, hogy azonos sztenderdek szerint, egy csúcsintézmény alá rendelten működjenek, a színházak és az alkotóművészet területén a központosítás nem értelmezhető. Vagyis csak egyféleképpen: a cenzúra eszközeként.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról