Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Külvárosi könyvtárak - ha tényleg odafigyelnek a használói igényekre

A Daily Heraldban megszólaltatta Sari Feldmant, az Amerikai Könyvtáros Egyesület (American Library Association, ALA) elnökét, aki elmondta, hogyan próbálják a könyvtárak megtalálni az egyensúlyt a hagyományos könyvtárhasználat formái és az új technológiák, illetve a közösség elvárásai nyomán kialakított új szolgáltatások között. Különösen igaz ez a települések külső kerületeiben működő könyvtárakra, amelyek, sok esetben a településrész egyetlen kulturális intézményeként, közösségi központként lépnek fel, digitális szolgáltatásokat kínálnak, korszerű IT ismereteket oktatnak, s általában is megnőtt az oktatási, képzési programjaik száma. Sok könyvtár új épületet is kap, vagy jelentősebb felújításon esik át. Ezek a folyamatok, szerencsére, az USA egész területén jellemzőek, de nincs olyan egységes formula - mondja Feldman -, amely, követése esetén, egyértelműen biztosítaná egy könyvtár sikerességét és fenntarthatóságát.
"Mindig is odafigyeltünk a közösség szükségleteire" - mondja Betsy Adamowski, az Illinois-i Könyvtáros Egyesület elnöke és a Wheaton Public Library igazgatója. "Régen minden könyvtár egyforma volt, de minden közösség más és más. Minden közösség más és más gyűjteményt és szolgáltatásokat igényel, nem lehet tehát többé sablonnal tervezni azokat."
Sue Wisley, a Helen Plum Memorial Library kommunikációs menedzsere szerint az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell nézniük a közkönyvtáraknak ma az a téves elképzelés, hogy a könyvtárak idejétmúltak. A Helen Plum Emlékkönyvtár novemberben, egy új könyvtárépület tervezése előtt, megszólította az általa ellátott Lombard lakóit, s támogatásukat kérte. A tervezett új könyvtárban nagyobb gyerekkönyvtár, interaktív tanulásra alkalmas terület, több közösségi tárgyaló és autós, ún. drive-through szolgáltatás is lesz, ahol az előjegyzett könyveket - mint a McDonaldsban a hamburgert - egy kis ablakon keresztül az autóból ki sem szállva lehet átvenni (ld. videó).

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról