Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kutatók teljesítményének mérésében segíthet a szakkönyvtáros - Altmetrics

Az altmetrics (alternative scholarly impact metrics, alternatív tudományos hatásmérés) a hagyományos bibliometriát kiegészítő megközelítés, amely arról ad képet, milyen "karriert" fut be egy adott cikk a web 2.0 különböző felületein (Facebook, Twitter, Wikipédia, Reddit, Mendeley, blogok, közösségi linkmegosztók stb.). Ugyan a tudományos diskurzus túlnyomórészt még mindig a szakmai folyóiratok (online) hasábjain zajlik, a 2010-es évekre felmerült az igény, hogy a hivatkozásindexeken és az impakt faktorokon túl tekintve a kutatások szélesebb körű és valós idejű hatását is megismerjük. Az altmetrics amellett, hogy más területekről nyeri az adatait, mint a hagyományos tudománymetria, jóval gyorsabban tudja követni egy cikk online utóéletét, hiszen jellemzően gyorsan születő, nem lektorált tartalmakat vagy éppen lájkokat vesz számba. Tipológiai felosztása a használat funkcióját követi, eszerint a felhasználó különböző módokon és mélységben reagálhat az adott cikkre (megtekintés, elmentés linkmegosztó oldalakon, megvitatás egy fórumon, ajánlás/megosztás, idézés).
Az adatok összegyűjtésére és kiértékelésére az altmetrics.org-ról letölthető különböző alkalmazások (pl. ImpactStory, ReaderMeter, Crowdometer), illetve a kereskedelmi profilú, nagyobb kiadókkal partnerséget ápoló altmetric.com szolgálnak. Ez utóbbival foglalkozik részletesebben a szerző is, bemutatva az oldal működését és az elérhető funkciókat. Az altmetric.com célja a tudományos információ terjedésének és kifejtett hatásának megragadása, fő jellegzetessége pedig a közösségi hivatkozottsághoz rendelt pontszám egy fánk alakú diagramban megjelenítve, amelynek színes cikkelyei egy-egy online platformot jelképeznek. Az oldalon lehetőség van a hivatkozások korcsoport és földrajzi hely szerinti lebontására, illetve a különféle típusú említések közötti böngészésre is. Fontos szempont a különböző cikkek azonos módon kiszámított hivatkozottságának, népszerűségének összehasonlíthatósága is. (Altmetrics: áttekintés és értékelés; ref.: Szabó P.)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan segíthetnek a könyvtárosok a kutatók eredményeinek mérésében? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról