Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lassan csökken a könyvtárhasználat - más szerint nőtt (párhuzamos valóságok)

Nem drasztikusan, de lassan csökken a könyvtárak látogatottsága - ha nem a könyvtárak önbevallásán alapuló statisztikát, hanem a - minőségbiztosítás szerint - a használók véleményét kérjük ki. Többek között ez derült ki a Mérföldkőhöz érkeztünk (Az én könyvtáram projekt) szerdai rendezvényén link , a FSZEK-ben.
"A könyvtárhasználat kapcsán az egyik legfontosabb kérdés, hogy a hazai lakosság hány százaléka kötelezi el magát beiratkozással az intézményeink mellett. A könyvtári tagsággal kapcsolatosan évtizedek óta visszatérő kérdés, hogy "Beiratkozott tagja-e Ön, vagy volt-e tagja valamikor valamilyen könyvtárnak?" A kérdésre a következő válaszlehetőségeket kínáltuk
1. soha nem volt könyvtári tag;
2. most nem tag, de régen az volt (több mint 5 éve - 2012 előtt);
3. most nem tag, de nemrég, korábban az volt (az elmúlt 5 évben - 2012-2016 között);
4. jelenleg tag: egy könyvtárban;
5. jelenleg tag: több könyvtárban?" (forrás: link )
Értékek a 4. és 5. pontok összeadásával:
1964 - 18%
1985 - 17,7%
2000 - 11,7%
2005 - 11,5%
2017 - 9,6%
- Hoppál Péter: Növekszik a könyvtárak és a múzeumok látogatottsága - Folyamatosan emelkedik a múzeumok és könyvtárak látogatottsága - mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Szerinte majdnem minden településen van könyvtári szolgáltatás és 2600 felett van a fiókkönyvtárak száma, amelyek mintegy háromnegyedét már felújították. (Magyar Idők)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról