Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lebegő állomány Helsinkiben - mesterséges intelligencia támogatásával

Az Intelligens Dokumentumkezelési Rendszer (IMMS - Intelligent Material Management System) a teljes könyvtári gyűjtemény kezelésére tervezték, azaz a Helsinki Városi Könyvtár link esetében kb. 1,8 millió tételre. A rendszert akkor szerezték be, amikor a városi könyvtár egyes egységeihez kötött gyűjteményről közös gyűjteményi rendszert vezetett be. Ezzel a dokumentumok szabadon mozognak az egyes könyvtári szolgáltatóhelyek között. A bevezetés 2019-ben volt, használják, de továbbra is telepítési fázisban van. A gyűjtemény nagy része immár lebeg, azaz szabadon mozog a könyvtárak között.

A lebegő állomány jellemzője, hogy a használók kölcsönzése alakítja az egyes könyvtárak kínálatát: a dokumentum ott marad, ahová azt visszaviszik. Emellett a könyvtári szakértők is módosíthatják a közös állomány elhelyezkedését. A cél, hogy egyetlen könyvtár se kerüljön a mérete alapján egyenlőtlen helyzetbe. Így a különböző könyvtárak ügyfelei egyformán kiszolgálhatók.

A rendszer valós időben nyomon követi a dokumentumok mozgását, RFID segítségével. A címkéket szállítóegységekben, pénztárgépek válogatópontjaiban és speciális polcazonosítókban is használják.

A rendszer a logisztikai nyomon követésén túl paraméterekkel és szabályokkal alakíthatja a könyvtárak közötti dokumentumáramlást. Pl. a polcok töltöttségi szintjének alakításával lehetővé teszik a dokumentumok jobb bemutatását a használók számára, vagy kiegyensúlyozza a szezonális, vagy a könyvtárfelújítással kapcsolatos túltelítődést is. A használók közvetlenül nem férhetnek hozzá a közös dokumentumdepóhoz, de rendelhetnek belőle.

Ezenkívül a rendszer csökkenti a kézi dokumentummozgatást is. A dokumentumok feldolgozhatók például az előjegyzések dobozonkénti mozgatásával - ami korábban tételesen történt. Ez már csak azért is fontos, mert az elmúlt években meredeken emelkedett az előrendelések száma. A korábban logisztikára fordított munkaidőt más, fontosabb tevékenységre fordíthatják.

A szolgáltatáshoz a munkatársak mobilalkalmazást használnak. Ezzel a dokumentumok akár dobozonként, akár tételenként kerülhet a központi válogatóba, vagy a könyvtár polcaira. Azonnal láthatják a tételekre, polcokra vagy szállítási egységekre vonatkozó információkat (az aktuálisakat és a korábbi mozgásokat is). A dán Lyngsoe Systems a dán közkönyvtárakkal együttműködve építette ki a rendszert. A rendszer csak munkához közvetlen kötődő adatokat kezeli, az használók személyes adatait egyáltalán nem. (ford.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Lebegő állomány a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról