Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Leépítés a könyvtárban -- lenne lehetőség az ésszerűbb munkavégzésre

Nyugdíjba ment két kolléga egy dunántúli megyei könyvtárban január 1-től, így négy helyett két könyvtáros (összesen három felsőfokú diploma) maradt a tájékoztatási ponton. Munkájuk a szaktájékoztatás, feltárás, szerzeményezés, és a kölcsönzéssel járó dokumentum-mozgatás. A neve elhallgatását kérő munkatárs rövid munkakör-elemzéssel rámutatott, hogy a helyzet ugyan nehezebb lesz, de azt is hozzátette: a pazarlás továbbra is fennmarad, mert:
- a szaktájékoztatás részben elektronikusan is végezhető, ha éppen nem is ez a cél
- a szerzeményezés jórészt elvégezhető konzorciumi keretek között is
- a feltárás úgyszintén
- a kölcsönzés a használók által 'automatizálható' (bár igaz, hogy akkor nem használnák ki a drága pénzen vásárolt könyvliftet).
Az ésszerűbben kihasznált tudás, diplomák és adóforintok pedig növelhetnék az önértékelést, és a külső elismertséget is. (Talán egy következő megszorítás a racionális munkavégzést is kikényszeríti. Vagy esetleg érdemes megelőzni ezt, és már ma munkahely-megtartó innovációra fordítani a felszabaduló munkaerőt? (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról