Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lehet-e váratlan szövetséges egy könyvtáros?

Nita Mosby Tyler:
- Mi lenne, ha a fehérek élen járnának a rasszizmus elleni harcban?
- Vagy... mi lenne, ha a férfiak lennének a női béregyenlőség élharcosai?
- Vagy... mi lenne, ha a heteroszexuális emberek kiállnának az LMBTQ-ügyekért?
. És mi lenne, ha az egészséges testtel élők felszólalnának a fogyatékossággal élőkért?
Tudjátok, kiállhatunk bizonyos ügyekért, elmondhatjuk a véleményünket, és megvédhetünk másokat, még ha úgy is tűnik, hogy az ügy nem érint minket. És igazából ezek a legsürgetőbb ügyek. És természetesen az embereknek fogalmuk se lesz, hogy mit keresel ott, de pont ezért kell az igazságtalanság elszenvedőinek elfogadniuk a segítséget. Tudjátok, úgy kell harcolnunk az igazságtalanság ellen, hogy közben megőrizzük a jóindulat tudatát. Amikor a fehér emberek kiállnak és harcolnak a fekete és barna bőrű emberek felszabadításáért, a fekete és barna bőrű embereknek el kell fogadniuk a segítségüket. Tudom, hogy ez bonyolult, de ez közös munka, és szükség van arra, hogy mindenki mindent beleadjon. (TED)

- "A könyvtáros elkötelezett az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság, az esélyegyenlőség, a szellemi szabadság és az információ szabadsága mellett" - olvashatjuk a könyvtárosok etikai kódexében. Melynek alapján a könyvtáros számára nem választás kérdése a váratlan szövetséges státusz. Ami nem feltétlenül az utcára vonulást jelenti, de azt mindenképpen, hogy az egyes társadalmi csoportok - kisebbségként is - egyenlően, megkülönböztetés nélkül jussanak hozzá az őket érdeklő információkhoz. S ha a könyvtáros ebben elakadást észlel, akkor etikai kötelessége (is) ezt a célt biztosítani. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról