Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Lemezen tárolt tartalmak - megőrzési tapasztalatok a British Library-ban

A British Library az Egyesült Királyság nemzeti könyvtáraként hatalmas mennyiségű digitális tartalmat őriz, digitalizált és a digitálisan létrejött (born digital) dokumentumokat egyaránt. Ez utóbbiak száma 2013 óta ugrott meg, amikor a kötelespéldány-rendeletet kiterjesztették a digitális dokumentumokra, e-folyóiratokra, e-könyvekre, és ekkor indult meg a brit webtér rendszeres webaratása is.
A könyvtár digitális megőrzési csapatának figyelme ezzel párhuzamosan egy más gyűjteményrész felé fordult: az 1980-as és a 2000-es évek közötti időszak öröksége, a könyvtár állományában lévő floppy, CD és DVD lemezek sokasága más jellegű problémákat vet fel - becslések szerint a CD-k és a DVD-k élettartama a tárolási körülményektől függően 5-10, a floppy lemezeké 1-30 év, arról nem is beszélve, hogy a lejátszásukhoz szükséges technológia sem áll már feltétlenül rendelkezésre. Mindezek gyors beavatkozást sürgetnek, ezért a British Library 2015-2016-ban működésképességi projektet indított Flashback néven, amelynek keretében egy kisszámú mintán próbálták ki az adatmentési technológiákat azzal a céllal, hogy a kísérletezésből később mindennapi ügymenet lehessen, amelynek a költségvonzatát is fel lehet becsülni. A projektiroda digitális megőrzési munkatársak, informatikusok és az adott gyűjteményrész referenseinek részvételével állt fel. (A lemezen tárolt tartalmak megőrzése a British Library-ben: a Flashback projekt tanulságai; ref.: Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról